lauantai 26. elokuuta 2017

Paras seitan pepperonimakkarani

En ole pitkään aikaan tehnyt seitanpepperonia  ,   eli gluteenijauhoista tehtyä  makkaraa,  mutta kun äskettäin kävin eräässä leivontatarvikekaupassa niin huomioni kiinnittyi  gluteenijauhopussiin,  ja niinpä aloitin  pitkästä aikaa makkaratehtailun .   Tein tätä eri lailla kuin aiempina kertoina , ja loin itselleni oman seitanmakkaraohjeeni, joka on ehdottomasti paras ikinä valmistamistani seitanmakkaroista. "Makkaran" herkullinen maku  tuli maukkaasta  kastikkeesta,  joka oli osa "makkaran " märistä aineksista. Kastikkeessa oli kasviksia ,  ja siitä tuli tosi herkullinen:) Tein kerralla aika monta  "makkaraa" ,   eli näitä taisi olla 6 kappaletta,   joten ohjeen määriä voi puolittaa kun haluaa tehdä pienemmän määrän "makkaroita".  Vaikka näyttää siltä että aineksia on todella paljon ,  ja että "makkaroiden " valmistus on hankalaa; se on itse asiassa tosi helppoa , ja kastikkeen voi tehdä etukäteen. Täkäläinen yritys tekee todella hyviä vegaani seitanmakkaroita,  mutta aina on kivempi ja edullisempaa tehdä niitä itse.

Seitan makkara (6 kpl)

Kuivat ainekset

  • 6.5  dl gluteenijauhoa
  • 5 rkl  kikhernejauhoa
  • 1 tl fenkolinsiemeniä jauhettuna

Kastike

  • 1 punainen paprika
  • 1 sellerinvarsi
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1 vihreä chilipippuri  (siemenet voi poistaa jos ei halua makkarasta liian tulista)
  • 1 keskikokoinen sipuli
  • 2  reilun kokoista tomaattia
  • 2 rkl tomaattipyrettä 
  • 2 tl tummaa sokeria
  • ½ tl savupaprikaa
  • 1.5 tl paprikamaustetta
  • 1 tl jeeraa
  • 2½ rkl soijakastiketta
  • 1 tl yrttimaustetta 
  • ½ tl mustapippuria
  • ½ tl chilihiutaleita
  • 3 rkl  oliiviäöljyä
  • 1 tl  balsamietikkaa
  • 2½ dl vettä
Kosteat  ainekset

  • 150 gr tofua
  • edellä mainittu kastike
  • 1. 5 tl savuaromia
  • Tabascon Chipotle-kastiketta muutama tippa (ei välttämätön)
  • kourallinen tuoretta korianteria
  • kourallinen tuoretta persiljaa
  • vettä tarpeen mukaan
Aloitin makkaran teon tekemällä kastikkeen (edellisenä päivänä)
  1. Kaikki kasvikset pilkotaan pieneksi.
  2. Lämmitin pannussa (kattila käy yhtä hyvin)  3 rkl öljyä, ja paistoin sipulia, kunnes  se alkoi hieman ruskistua. Lisäsin paloitellun sellerin, valkosipulin,   paprikan  ja chilipippurin ,  ja annoin seoksen paistua keskilämmöllä muutaman minuutin.
  3. Sekoitin keskenään kuutioidut tomaatit, tomaattipyreen,  sokerin , veden , soijakastikkeen , balsamietikan ja mausteet. 
  4. Kaadoin nestemäisen seoksen pannuun, ja käänsin lämmön minimiteholle. Peitin pannun kannella, ja annoin kastikkeen hiljalleen kypsyä, noin 20 minuutin ajan. 
  5. Kastike sai hieman jäähtyä,  jonka jälkeen hienonsin sen sauvasekoittimella. 
Kokosin makkarataikinan näin:
  1. Jauhoin tofun , yrtit  ja kastikkeen keskenään.   
  2. Tähän sekoitukseen lisäsin gluteeni-sekä kikhernejauhot, jauhetut fenkolisiemenet , savuaromia ,Chipotle Tabascoa sekä  vettä sen verran  että siitä sai hyvin koossa pysyvän taikinan. 
  3.  Tässä vaiheessa taikinaa kannattaa maistella,  ja lisätä suolaa jos siltä tuntuu.
Folioarkkiin laitetaan makkarataikinaa , ja  tehdään pötköjä,  joiden päät kierretään tiukaksi.  "Makkarat " kypsensin vesihauteessa,  40 minuutin ajan.  "Makkarat "  ovat sen jälkeen tosi kuumia, joten kannattaa odotella että ne jäähtyvät ,  ja vasta sen jälkeen poistaa ne foliokääreistä.  Nämä ovat tosi maukkaita, ja täyttäviä.   Koirani Bambi on nähin ihan hulluna ;D  

8 kommenttia:

  1. Vilket spännande recept och säkert mycket gott!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katarina: tack,det blev nog jätte gott, och har redan gjort detta 3 gånger. Min hund är tokig i vegansk korv, är det inte konstigt;D

      Poista
  2. Enpä ole ajatellutkaan, että kasviksista saisi noin herkullisen näköisiä makkaroita. Bambilla taitaakin olla hyvä makkara maku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:minä kun en syö mitäänj lihaperäistä niin nämä ovat mun "makkarat";D Ja näistä tuli tällä kertaa tosi hyviä kun käytin tuota kastiketta pohjana,tuli paljon kasviksia samalla mukaan niihin. Joskus olen ihmetellyt Bambin intoa vegaaniruokiin;D

      Poista
  3. Ihan tuli vesikielelle kun kuulosti ja näytti niin hyviltä nuo makkarat😍 Tuossa kuvassa näyttää ettei tuo "makkara" hajoa vaikka sitä keittää siinä vesihauteessa..Kaunis koostumus! Mukavaa sunnuntaita sinne♥

    VastaaPoista
  4. Päden Paja:voi kiitos,nämä kasvis"makkarat" olikin tosi hyviä,ehkä juuri noiden kasvisten vuoksi💚Hyvin pysyivät tosiaankin koosssa kypsymisvaiheessa,gluteeni on proteiinia,joka tekee "makkaran"koostumuksesta vähän lihamaista.Samoin sinulle oikein hyvää sunnuntaita🌼🌸💙

    VastaaPoista
  5. Very impressive! I still haven't tried making my own seitan sausage, but I sure do enjoy eating them. Perhaps I'll try your formula!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks so much Hannah:) You should try,it is both yummy ,and not that hard to make,and with this veggie sauce the taste was really good:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...